Recsk – emléknap 2017. szeptember 17

A 10. A osztály képviseletében két tanuló (Rubint Máté és Fekete Alexandra) és a 9-es szakács a osztályból 14 tanuló, a két osztályfőnök – Enyedy Valéria és Görög Eszter – kíséretében látogatást tett Recsken, a hírhedt kényszermunka tábor helyszínén rendezett ünnepségen.

A táborról a látogatást megelőzően az osztályfőnökök mondtak néhány lényeges információt. Vasárnap, az ünnepi megemlékezők beszédeiből és a még élő tanúk vallomásaiból értesülhettünk az 1950 – 1953-as években történt eseményekről, melyek igen tragikusan érintették több ezer magyar honfitársunk életét.

Ártatlanul elhurcolt, megalázott, megkínzott, meggyötört és aljas módon meggyilkolt emberek kínkeserves mindennapjairól és halálukról számoltak be a túlélő visszaemlékezők.

Megdöbbentő élmény volt hallani a recski táborban zajlott eseményekről, melyről a világ is csak a Szabad Európa rádióban hallhatott először, 1953 novemberében.

A jövőben sem fogjuk elfelejteni ezt a borzalmas munkatábort, sem a helyszínét.

Közeli hozzátartozóinknak, ismerőseinknek meséltünk a kirándulás során hallottakról és meglepődve, elképedve fogadták beszámolóinkat.

Örülünk, hogy részt vehettünk ezen az eseményen, a viharos-esős idő ellenére is, hiszen gazdagabbak lettünk egy fontos történelmi esemény nyújtotta élményekkel.

Képek